Evidensbaseret træning – Medicinsk Baduanjin Qi Gong Instruktør Kursus 2022

Evidensbaseret Træning –

Medicinsk Baduanjin Qi Gong Instruktør Kursus

Baduanjin Qi Gong er en kinesisk træningsform der positivt påvirker kroppens mobilitet, balance og din livskvalitet. Baduanjin Qi Gong er en af de ældste Qi Gong træningsøvelser i Kina. Træningen kan spores mere end 1000 år tilbage, hvoraf den ældre generation i Kina længe har praktiseret denne træning som mind-body-træning. Træningsformen er desuden blevet mere populær rundt omkring i verden siden etableringen af Chinese Health-Qigong Association i 2002. Øvelserne er lette at udføre, når detaljerne først er lært i forhold til kropsholdningen, og hvor det mentale fokus skal være i forbindelse med bevægelserne. Under alle øvelserne bevæger man aktivt energien i kroppens meridianer, de samme qi-meridianer som der arbejdes med ved akupunktur/akupressur.

Målgrupper & Kursusstart

Nyt kursusforløb starter efterår 2022 (nye datoer kommer snart). Instruktørkurset er målrettet sundhedsfaglige professionelle der arbejder med patienter med parkinson sygdom, sukkersyge type 2, ældre mennesker, patienter med forhøjet blodtryk og kroniske tilstande samt fysisk inaktive, gravide og nybagte mødre. Derudover mennesker med depression, respiratoriske problematikker og fordøjelsesproblemer. Sundhedsprofessionelle som i forvejen arbejder med akupunktur og ønsker at supplere behandlingen med en aktiv træningsform, vil finde god brug af øvelserne som understøttelse til behandling. Sidst – men ikke mindst – sundhedsfaglige professionelle der er interesseret i at forske i Baduanjin Qi Gongs virkning på andre målgrupper og parametre.

Kort om Qi

De begavede mennesker fra ”gamle” dage bemærkede en stærk usynlig kraft, som de ikke kunne beskrive med ord. De spekulerede over, om denne kraftfulde energi stammede fra kosmisk oprindelse. Et var sikkert – den var uforudsigelig som vejret. Den var essentiel for mennesket ligesom luften er, og derfor fik den navnet “The air” eller “QI”

Luft ind (yin) og luft ud (yang) skaber kraften (Qi), hvilket kan sammenlignes med et batteri, der har en +pol og -pol der skaber elektricitet/energi.

Qi søger automatisk konstant balance og harmoni. Når kræfterne yin og yang er i ubalance, vil Qi ikke være i balance eller harmoni. Qi vil kæmpe for at genoprette de fysiske og mentale forhold. 

De gamle taoistiske mestre udviklede vejen til, hvordan man opnår Qi flow og udgav disse råd “Giv aldrig op”, “Tro ikke på mirakler”, “Tag aldrig genvejene” og “Tag ikke imod råd fra alle”.

Kun ved at praktisere Qi Gong kan man opnå forståelse af Qi Gong teori – og omvendt hjælper teorien med at guide den enkelte gennem udførelsen af Qi Gong. Det er umuligt at erfare Qi Gong ved at læse om det og ikke selv praktisere det, da Qi Gong tilstanden er individuel – en tilstand af fysisk og psykisk afspændthed med mental ro.

Kursets indhold og omfang

 • 35 timers undervisning fordelt over 7 weekenddage.
 • Historie om Qi Gong.
 • Teori om både den traditionelle Qi Gong og den moderne videnskabelige Qi Gong.
 • Kinesisk fysiologi (Qi, Dantian og meridianer).
 • Baduanjin Qi Gong (praktisere og undervise).
 • Didaktik (undervisningspædagogik, etik og ansvar).
 • Træningsprogrammer til forskellige målgrupper.
 • Kendskab til kontraindikationer.
 • Kendskab til forskningens resultater.
 • Undervisningskompendium.
 • Bog – Tai Chi, Qi Gong og Standing meditation.
 • Selvtræning.
 • Aflevering af skriftlig hjemmeopgave.
 • Praktisk eksamen den 15. august 2021.
 • Certifikat ved afsluttende kursus og bestået eksamen.

Underviser og eksaminator: Huong Le Nguyen

Censor: Torben Bremann

Efter fuldført kursus med bestået afsluttende eksamen

 • Bliver du certificeret “Medicinsk Baduanjin Qi Gong Instruktør”.
 • Har du opnået færdigheder i formidling af Baduanjin Qi Gong til både enkeltpersoner og til grupper.
 • Har du tilegnet dig praktisk viden om Zhan Zhuang Standing meditation.
 • Har du opnået bedre kendskab til dine egne evner og dine undervisningsfærdigheder.
 • Har du lært, hvordan du kan (gen)opbygge din Qi, hvilket vil hjælpe dig med at mærke dit sande selv – din autentiske følelse.
 • Har du lært, hvordan du kan styrke og beskytte din Qi, hvilket kan hjælpe dig med at overleve op- og nedture i livet og genopnå hurtigere balance og harmoni.
 • Har du lært, hvordan du kan opnå, at sind og krop følger Qi, så du hurtigt kan ændre og forbedre dit liv – både fysisk og mental.

Allerede den første gang, hvor jeg var til kursus i Qi Gong undervisning hos Huong på Gladsaxe Rygklinik, var en rigtig god oplevelse for mig. Huong igangsatte en fin proces, hvor min egen energi voksede i takt med at vi arbejdede os i gennem flere og flere standings (øvelser) i løbet af dagen. Jeg er klar til at starte et hold i Qi Gong for bl.a personer med Parkinson og glæder mig til at arbejde videre med denne smukke og helsebringende bevæge kunst!

– Janette Due Saastamoinen-Jakobsen, Fysioterapeut og klinikejer af Espergærde Fysioterapi & Træningscenter

Huong Le Nguyen, Rygklinik Gladsaxe, er en meget faglig kompetent og inspirerende underviser af Medicinsk Baduanjin Qigong. Hun udstråler, at hun har Qigong helt inde under huden og hun kan med sine kinesiske rødder og fysioterapeutiske baggrund formidle det teoretiske stof både med udgangspunkt i den vestlige og den østlige tankegang.

Det har været lærerigt at deltage i kursusforløb i Medicinsk Baduanjin Qigong. Vi har, udover at arbejde med at bevæge energien rundt i meridianerne, haft fokus på holdningskorrektion, stabilitet, stærke og fleksible muskler, balancerede bevægelser, mobilisering af leddene og fascierne, åndedrætsøvelser, grounding, fokuseret opmærksomhed, visualisering, sammenhæng mellem krop og psyke – alt sammen yderst relevant i det fysioterapeutiske arbejde. Alt i alt et intensivt forløb, der kræver at man øver sig hjemme for at få det ind på kropsniveau, men der har også været plads til grin og hygge. Tak til Huong, mine medkursister og Torben Bremann.

– Karina Bo Skovmand, Fysioterapeut og indehaver af Qigong i Centrum

Min baggrund

Hele min opvækst har været præget af Medicinsk Qi Gong. Medicinsk Qi Gong er baseret på en kombination af Traditionel Kinesisk Medicin og de oprindelige Qi Gong som omfatter Medicinsk Qi Gong, Daoisme Qi Gong, Buddhisme Qi Gong, Konfucisme Qi Gong og Kampsport Qi Gong.

Min mor har altid været meget opmærksom på minimum brug af den vestlige medicin og tilgengæld været stor tilhænger af den traditionelle kinesiske medicin, herunder naturmedicinske produkter og brug af plastre, indtag af kinesiske grøntsager og urter i forhold til kroppens tilstand af kulde/varme, yin/yang samt massage og akupressur – uanset om vi var raske, syge, forkølede eller havde smerter.

Allerede som 5-årig begyndte jeg at lave kinesisk massage på min morfar, min mormor og mor. Få år efter lærte både min mor og mormor mig forskellige meridianforløb og akupunkturpunkter – deres bibel var deres respektive akupunkturbog. Akupressur og forskellige bevægelsesøvelser for hele kroppen var deres daglige aktiviteter, og det er det stadig for min mor frem til dags dato. Min mormor gik bort, da hun rundede de 100 år.

Frem til mine teenageår, blev jeg sat til at lave “Facing the wall”, når jeg ikke havde opført mig ordentligt. Det er en stående meditation i Wuji stilling med ansigtet mod væggen, hvor man samtidig skal være helt lydløs. Dette med henblik på, at jeg skulle indse mine fejl og lære af mine fejl. Meditationen stammer fra buddhistisk Qi Gong.

I begyndelsen af 20’erne begyndte jeg selv at vælge at meditere for at finde ro i sindet. Meditationsøvelsen “Sitting and forget” var den øvelse, jeg lavede mange år frem både i liggende og siddende stilling – en øvelse jeg daglig havde set min mormor lave og fortælle om. Øvelsen stammer fra konfucistisk Qi Gong. Konfucisme Qi Gong er aldrig blevet lige så anerkendt og udbredt som de øvrige Qi Gong stilarter. Gennem denne øvelse fik jeg evnen til at finde ro hvor som helst – i køen i supermarkedet, i telefonkøen, når bussen/toget var forsinket, blandt støjende institutionsbørn, mens jeg havde veer, havde for mange bolde i luften, under stressede perioder, etc.

Midt i 20’erne begyndte jeg at meditere med fokus på åndedrættets cyklus i liggende, siddende og stående stilling/position for at genoplade min energi og opnå mere overskud i hverdagen. Jeg ville nå det hele både studie, træning, kæreste, familie og arbejde. Siden 2016 har jeg derudover mediteret med øvelser både fra Daoisme Qi Gong og Kampsport Qi Gong, herunder Tai Chi, forskellige Qi Gong former og Standing Meditation.

Standing Meditation er en af min favoriter, dels fordi jeg kan anvende øvelsen til at udføre bindevævsbehandling på mine klienter uden selv at blive træt i kroppen, og dels fordi den udvikler mig mest både i relation til bedre at kunne mærke mig selv, min evne til at være mere klar i mit sind, evnen til hurtigere at bearbejde mine følelser, og så har jeg en større tolerance og udholdenhed i forskellige sammenhænge.

Tai Chi er de sværeste bevægelser, som jeg har lavet i mit liv, fordi meditationen sker under bevægelse men også fordi kropsholdningen er en anden end den jeg arbejder med som fysioterapeut. At kunne Tai Chi bevægelsen i én retning, betyder ikke, at man også kan øvelsen i en anden retning, eller at man kan bevæge sig i samme retning med et redskab. Det kræver, at man praktiserer den enkelte bevægelsesretning igen og igen for at opnå Qi flow i pågældende bevægelse.

Jeg kan kun sige, at jeg er privilegeret i forhold til at lære Tai Chi fra Europas mest anerkendte og erfarne underviser og udøver i Tai Chi, Torben Bremann.

Min livsstil er hobby og arbejde som en enhed. Jeg elsker og brænder for at hjælpe mennesker med at opnå et bedre liv.

Opture og nedture, særligt nedture/modgang i livet har givet mig større selvindsigt. Min tro på, at jeg vil blive ved med at opnå større selvindsigt gennem dette liv, resulterer i at jeg befinder mig i en læringsproces kontinuerligt og vil blive ved med at være inspireret af andre.

Jeg har oplevet tab, sygdomme og dødsfald i familien. Jeg har haft mange patienter/klienter tæt på livet, som er gået bort pga. uhelbredelige sygdomme. Jeg har selv været tæt på at dø. Jeg har haft adskillige patienter – unge, jævnaldrende og ældre – der har haft det psykisk svært pga. deres livshistorie eller pga. deres nye skade/sygdom. Jeg har været gennem skilsmisse. Jeg har haft en kollega, der har begået selvmord. Dette er blot nogle af mine oplevelser, som har ført til mange følelsesmæssige udfordringer og konflikter med mig selv i forbindelse med håndtering af oplevelserne – en selvudvikling som jeg har været igennem, og jeg har brugt de redskaber jeg har til at opnå en ny og bedre balance.

Baduanjin Qi Gong er en af de Qi Gong former, som jeg har certifikat på at kunne undervise andre i – og jeg kan garantere for, at du som kursist får en kvalificeret autentisk læring.

“Qi behaves like water – it can not be pushed, but it can be led or guided. When Qi is led, it will flow smoothly and without stagnation. When it is pushed, it will flood and enter the wrong paths.” 

“Since Qi follows wherever the Yi goes, you lead the Qi simply by placing your Yi wherever you want the Qi to go.

“When the Yi is strong, the Qi is strong, and when the Yi is weak, the Qi is weak.

– Dr. Yang, Jwing-Ming

TILMELDING OG BETALING