Nyhedsbrev november 2017

Nyhedsbrev november 2017

Vi er netop trådt ind i den første vintermåned og de fleste har nu fokus på indendørsaktiviteter, og alle jer der tilbyder undervisning er formentlig i fuld gang. Det er vi i den grad også og har været det længe!
Efter vi lancerede vores nye kursus platform for mindre end et år siden, er det gået stærkt.
Vi har afholdt mange workshops og kurser, og vi er taknemmelige for al den positive feedback vi har modtaget. Tak!
I sidste weekend afholdt vi en workshop under temaet Bækken, lænd og hofte, og jeg kan godt allerede nu afsløre, at vi vil afholde et fuldt dagskursus omhandlende samme i 2018, hvor der også vil være fokus på analyse og test af hoftebøjere, rotationer i bækken, ulige benlængder, bækkenbundsproblematikker (for både kvinder og mænd!) og øvelser og behandlingsstrategier til at afhjælpe eventuelle problematikker, m.m.

Dette nyhedsbrev vil primært omhandle årets sidste workshop og kursus, lidt om næste års kursus i Tai Chi for sundhedsprofessionelle, vores webshop der hele tiden er under udvikling, kommende Qi Gong uddannelse, løst og fast – samt en kort artikel om hjernen.

Workshop:
Vi har en enkelt tilbage på programmet i år – og en spændende en af slagsen! Den lyder overskriften Standing meditation og åndedræt, og vil være centreret omkring stående meditation og et friere og mere hensigtsmæssigt åndedræt. Fokus vil være på kropsholdning og optimering af samme, åndedrættets påvirkning af både vores centralnervesystem og autonome nervesystem (kæmp/flygt, ro/hvile), og en hensigtsmæssig balancering af samme. Oplevelsen af hvordan kroppen “åbner og lukker” ved hvert åndedræt, hvorfor et frit åndedræt er essentielt hvis kroppens selvhelende ressourcer skal aktiveres og meget mere. Workshoppen er et must for behandlere og undervisere – samt for alle med et ønske om at optimere eget helbred og genfinde ro og balance i en til tider hektisk hverdag.
Du kan læse mere om workshoppen og tilmelde dig her

Kursus Tuinamassage:
I foråret afholdt Torben efter en pause på knap 20 år, kursus i den kinesiske massageform Tuinamassage.
En massageform han oprindeligt blev mesterlært i, af flere af hans kinesiske lærere.
Tui Na er en mere end 2000 år gammel kinesisk, medicinsk massageform, som blev udviklet under de store kinesiske krige for at mobilisere krigeren til kamp.
Formålet er at skabe frit flow samt at genskabe mobilitet og bevægelighed i kroppens led, bl.a. nakke, skulder, rygsøjle, hofte, knæ og ankler.
Tui Na er en integreret del af kinesisk medicin, som kombinerer meridianlære og anatomi, og i sin professionelle udformning, er det en kunstart.
Når du modtager Tui Na massage vil du oftest være fuldt påklædt (helst iført løstsiddende tøj), selvom massagen til tider foregår på bar hud, afhængig af den problematik der arbejdes med.

På dette kursus vil du lære de grundlæggende behandlingsteknikker og vil efterfølgende være i stand til at give en basisbehandling og løsn af hele kroppen.
Kurset henvender sig til alle – uanset om du i forvejen arbejder med behandling og ønsker at lære nogle nye teknikker, eller f. eks er underviser i kampkunst og ønsker at lære enkle massageteknikker – eller måske blot har et ønske om at lære det grundlæggende i en massageform, så du kan foretage en hjemmebehandling.
Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her

Tai Chi kursus for sundhedsprofessionelle:
Der er efterhånden så meget international evidens for Tai Chis terapeutiske effekt i forhold til mange af det moderne menneskes sundhedsproblematikker. Ikke mindst som forebyggelse mod fald hos ældre, som balancetræning bl.a. for sclerose patienter, som motionsform til at normalisere blodtryk, afhjælpe diabetes 2, reducere stressfølelse, som en meditativ praksis og meget mere …
Torben har gennem årene haft en del henvendelser fra fysioterapeuter der ønskede at lære basale Tai Chi øvelser, som de kunne formidle videre til deres klienter. I foråret 2018, vil vi udbyde et fag kursus, hvor deltagerne efterfølgende vil kunne implementere det tillærte i deres professionelle praksis. Du vil kunne læse meget mere om det, når kursus opbygningen har taget form.

Qi Gong uddannelse:
Torben var en af de første i Danmark, der udbød en uddannelse til Qi Gong instruktør. Det er nu mere end 10 år siden, og han har besluttet det er tid til at skabe en helt ny, i takt med at hans egen udvikling har fundet sted. Der vil være to linjer – én med fokus på de lidt mere kropsudfordrende Qi Gong øvelser – og én med de mere bløde former. Også her, vil der være nyt i begyndelsen af det nye år.

Webshop:
Efter vi lancerede vores webshop, er der støt og roligt kommet flere varer til i vores sortiment. Vi tilbyder udelukkende varer som vi selv benytter i vores dagligdag, som vi kan stå inde for – og som vi mener gør en vigtig forskel i hverdagen for vores købere. Vi har landet en meget spændende the aftale med et gammelt familieforetagende i Taiwan, som vi besøgte under vores studietur i februar. Det varer ikke længe før du vil kunne se de spændende og nye varer i vores shop.

Artikel om hjernen:
I forrige nyhedsbrev havde vi en lille artikel om træning og kropsholdning. Denne gang har vi valgt at skrive en om hjernen – der når alt kommer til – er computeren der står bag vores handlinger. Samtidig ved du, at ikke mindst de meditative tilgange – at være til stede i nuet – er central, i både vores tilgang til klienter og kursister.


Fitness for hjernen

Den ligger inde i et knogleområde der er på størrelse med en bowlingkugle og udgør blot 2 % af din samlede kropsvægt. Alligevel er den det vigtigste organ og styrer alle dine kropsfunktioner, dine tanker, dine beslutninger og dine handlinger, ja dit liv. Din hjerne.

Kort om hjernen

· Hjernen vejer ca. 1,4 kg
· Hjernen udgør ca. 2% af den samlede krops-vægt
· Hjernen bruger 20% af al organismens ilttilførsel
· Nervecellernes kommunikation sker via kemiske “budbringere” – Neurotransmittere
· Et voksent menneske har ca. 100 milliarder hjerneceller
· Mænd har lidt større hjerner end kvinder – det siger dog ikke noget om evner eller funktion

Hjernens opbygning og funktion
Et voksent menneske har 100 milliarder hjerneceller.
Den venstre hjernehalvdel fungerer som den verbale, sproglige og analytiske – mens den højre går for at være den kreative hjernehalvdel, der er visuel, opfatter rumlige relationer, og håndterer følelser.
De motoriske nervebaner krydser, sådan at venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen og den højre hjernehalvdel styrer venstre side.
I disse år undersøges og kortlægges hjernens mange funktioner som aldrig før. Og alt tyder på at de fleste af hjernens funktioner kan trænes og udvikles hele livet igennem. Når du beslutter dig for f. eks. at skabe forandringer i dit liv – det kunne være optimering af livsstil, skift af job, bolig e.l., så bruger du naturligvis din hjerne til det. Du træffer en bevidst beslutning om at tage handling og har formentlig en strategi du følger og tager de skridt der er nødvendige. Og det er alt sammen godt! Men …
De fleste af os tror vi har styr på vores hjerne. Desværre er det sådan, at vores liv i store træk formes af de 5% der udgør vores bevidste tanker – de resterende 95% styres af vores underbevidsthed!

Meditation – din adgang til det ubevidste
Vi har i mange sammenhænge gennem årene slået et slag for at integrere en eller anden form for meditativ praksis i din hverdag, og denne gang er ingen undtagelse. I særlig grad vil vi fremhæve en meditativ praksis, hvor du ikke har noget specielt fokus – blot være til stede med det der er – observerende og accepterende. Du kan vælge at foretage meditationen stående, siddende eller liggende (en del falder i søvn når de ligger ned, fordi de er i søvnunderskud. Hvis det er tilfældet for dig, så fokuser på at ret op på dit søvnunderskud, og vælg en siddende eller stående praksis.)
Ved at integrere en ikke-fokuseret meditationspraksis i din hverdag, får du adgang til din underbevidsthed, som gradvist vil hjælpe dig til, at træffe beslutninger i dit liv, som harmonerer med det du dybt og inderst inde virkelig gerne vil. Der skabes derved mulighed for at følelser, handlinger og beslutninger foregår som en symbiose, hvilket naturligvis har sine klare fordele. Din evne til at arbejde kreativt får ligeledes et boost, da en meditativ praksis styrker din højre hjernehalvdel.
Derudover har et godt og dybt hvil mange andre fordele for din hjerne, hvoraf bl.a. kan nævnes:

Hjernen, søvn og dyb hvile
Alle organer i kroppen har to opgaver, de skal løse, for at holde sig i live. Den ene er at skaffe næring til dens celler. Den anden er at komme af med affaldsstofferne igen.
De fleste organer løser denne opgave ved hjælp af det lymfatiske system. Det lymfatiske system er et netværk af blodårer, der sender affaldsstofferne fra organerne og ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen.
Men det lymfatiske system er ikke forbundet med vores hjerner.

Hjernen ligger gemt i et hårdt kranie
Hjernen ligger nemlig gemt væk i et hårdt kranie, hvor der ikke er plads nok til et ekstra sæt blodårer, hvilket det lymfatiske system er.

Søvn og dyb hvile fjerner skadelige affaldsstoffer fra hjernen
I stedet er hjernen pakket ind i en væske – også kaldet cerebrospinalvæske – som kan glide ind i hjernen langs vores blodårer og suge affaldsstofferne ud af hjernecellerne for derefter at transportere dem ud i vores blodbaner. Ligesom det lymfatiske system.
Men der er én meget væsentlig forskel. Det sker kun, når vi sover og/eller befinder os i en meditativ tilstand uden fokus!
Vores hjerneceller skrumper en lille smule, når vi sover/er i dyb hvile, og derfor bliver der plads til, at væsken kan trænge ind langs blodårerne. På den måde opbygger hjernen affaldsstoffer i løbet af dagen, og fjerner dem om natten eller ved hvile.
Så endnu en gang er det tydeligt, at en meditativ praksis har en afgørende positiv betydning for dig og dit helbred!

Styrker immunforsvaret
Søvn og hvile har også en afgørende betydning for kroppens immunforsvar. Får vi ikke nok hvile bliver kroppen eksempelvis dårligere til at danne visse stoffer af betydning for immunsystemet. F.eks. påvirkes proteinet Interleukin-6, der bekæmper infektioner i kroppen, og som også har vist sig at spille en vigtig celle-dræbende rolle i forbindelse med kræft.

November hilsner

Huong og Torben